Μάγισσες, κακές πριγκίπισσες, άκαρδοι γίγαντες και τρομεροί δράκοι: παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών περιγράφουν την οικονομική κρίση σαν ένα παραμύθι. Οι γονείς δεν είναι πλέον ήρωες και στο τέλος του δεν αναγράφεται πουθενά το αισιόδοξο φινάλε «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα…»
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
«Η μαμά και το παιδάκι κλαίνε γιατί δεν έχουν λεφτά, αλλά τους είδε ο άγγελος, στενοχωρήθηκε και τους βοήθησε» (Σοφία)
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία σπίτια: το ένα ήταν ψαράδικο, το άλλο ξενοδοχείο και το άλλο περίπτερο. Στο ψαράδικο είχε πέσει το ταβάνι, στο ξενοδοχείο είχε βγει το παράθυρο και στο περίπτερο είχε σπάσει η σκεπή» (Μαρίζα)
«Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να διώξουν την οικονομική κρίση γιατί δεν έχουν λεφτά και έτσι πήγαν στη δουλειά να αποκτήσουν μερικά» (Χριστίνα)
«Η κρίση είναι μια φωτιά που όλοι οι άνθρωποι μαζεύτηκαν να τη σβήσουν» (Γιώργος)
«Ένα παιδάκι ονειρεύτηκε ότι μαζεύτηκαν πολλοί Έλληνες για να ξεπεράσουν την κρίση και τα κατάφεραν» (Ελευθερία)
«Δύο κοριτσάκια πάνε στο σπίτι τους, σταμάτησαν όμως σ’ ένα μαγαζί και έφαγαν κάτι, αλλά τότε χάθηκαν και δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω» (Ιφιγένεια)
(Γιάννης)
«Η κρίση είναι ένας κακός που πυροβολεί και βάζει φωτιά στα κτήρια και χαλάει τα αμάξια»«Μια κακιά πριγκίπισσα λέει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και κοροϊδεύουν τη μικρούλα. Η μικρή δεν είχε τίποτα, μόνο έναν μαύρο κουβά και κουρελιασμένα ρούχα. Ούτε νερό, ούτε λεφτά, ούτε φαγητό» (Στέλλα)
«Η κρίση είναι ένας πύραυλος που έπεσε στη γη» (Εμμέλεια)
«Η κρίση είναι ένας άνθρωπος που είναι φτωχός και κοιμάται έξω και τα τρία παιδάκια είναι στενοχωρημένα και έχει πολλή βροχή και κρύο» (Νικολέτα)
«Η κρίση είναι ένα τέρας που θέλει να κλέψει τα λεφτά των ανθρώπων και γι’ αυτό πάντα βρέχει και έχει αστραπές» (Χάρης)
«Τα παιδάκια ήταν πολύ πλούσια, αλλά τους πήραν τα λεφτά και έτσι οι μαμάδες τους δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τα φτωχά παιδάκια» (Κατερίνα)
«Η κρίση είναι ένας κλέφτης που πάει και κλέβει λεφτά γιατί δεν έχει» (Θάνος)
«Ένας άνθρωπος δουλεύει και του δίνουν χρήματα. Τότε έρχεται ένας κλέφτης, σβήνει το φως και παίρνει τα λεφτά» (Μάνος)
«Ήταν δύο ανθρωπάκια που στενοχωριόντουσαν γιατί δεν είχε καθόλου δουλειά το μαγαζί» (Φένια)
«Ένα κορίτσι είναι καθισμένο στο γραφείο του και περιμένει να έρθει πελάτης να κάτσει στην πολυθρόνα της, αλλά δεν έρχεται κανείς» (Αλεξάνδρα)
«Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει λεφτά και του δίνει ένας άλλος» (Άρης)
«Κάποιοι κακοί μπήκαν φυλακή, αλλά κατάφεραν και βγήκαν» (Ανδρέας)
«Ένας άνθρωπος, επειδή έχει βροχή, δεν μπορεί να πάει για δουλειά» (Φώτης)
«Η μαμά και τα άλλα τρία παιδάκια δεν μπορούσαν να πιάσουν το δέντρο» (Αλεξία)
«Ένας άνθρωπος ξύπνησε το πρωί να πάει για δουλειά, όμως του είχαν κάψει το μέρος που δούλευε και στενοχωρημένος γύρισε πίσω» (Αθιάννα)
«Ήταν ένα παιδάκι που ήθελε να πάει βόλτα το βράδυ και κρατούσε μερικά χρήματα. Ξαφνικά άκουσε έναν θόρυβο και πετάχτηκε ένα τέρας και του χτύπησε το κεφάλι» (Μίλτος)
«Ένας άνθρωπος δεν έχει λεφτά και πάει σε ένα σπίτι να πάρει μερικά» (Αγγελική)
«Ένας άνθρωπος στην αρχή ήταν πλούσιος και μετά ξόδεψε όλα του τα λεφτά και έγινε φτωχός. Μετά πήγε στη δουλειά και εμφανίστηκε ένα τέρας και του έκαψε όλη τη δουλειά» (Νάσος)
«Ένας κλέφτης κλέβει φαγητό, ένα σπίτι διαλύεται και ο άνθρωπος είναι στενοχωρημένος» (Άγγελος)
«Ένα κοριτσάκι πήγε να κάνει μία δουλειά, αλλά του την πήραν μέσα από τα χέρια» (Αλεξάνδρα)
«Ήταν τρία παιδάκια που ήταν στενοχωρημένα γιατί η χώρα τους είχε κρίση και κλαίγανε. Ξαφνικά τους ήρθε μια ιδέα… Να τη χτίσουν από την αρχή» (Φωτεινή)
«Η κρίση είναι μια κυρία που ήρθε στην Ελλάδα και θέλει να την πάρει όπως τότε που ήρθαν οι Τούρκοι και την ήθελαν. Η κυρία Κρίση φοράει κάτι μαύρα ρούχα και αυτή φταίει που την Πέμπτη η μαμά είναι όλο στη δουλειά κι εγώ είμαι όλη μέρα με τον παππού Μάριο. Όμως την αγαπάω λίγο γιατί μ’ αρέσει την Πέμπτη που είμαι με τον παππού. Αλλά όμως τις άλλες μέρες δεν την αγαπάω γιατί κρατάει τη μαμά μου στη δουλειά και αργεί να γυρίσει στο σπίτι μας και όταν γυρνάει μου δίνει γάλα και μου διαβάζει τον Κοντορεβιθούλη και μετά κοιμάμαι και δεν παίζουμε γαργαλητό και κυνηγητό όπως τα Σάββατα. Και όμως αυτήν την κυρία δεν την αγαπάω, γιατί όταν λέω στη μαμά να μου πάρει παιχνίδι, εκείνη μου λέει ότι δεν έχει λεφτά και ότι μας τα πήρε η κρίση» (Μάριος)
«Κάποιοι άνθρωποι πάνε και κλέβουν τα λεφτά του κοριτσιού και οι φίλοι της πήγαν να το βοηθήσουν και έτσι πήραν τα λεφτά του πίσω» (Μαρία)
«Ένα ουράνιο τόξο με πολύχρωμα σύννεφα» (Σέβη)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ
«Η κρίση έχει επηρεάσει τους γονείς μου και ειδικά τον μπαμπά μου στη δουλειά. Δεν είμαστε φτωχοί, αλλά ούτε πλούσιοι. Νομίζω ότι αυτός που έφερε την κρίση είναι ο Γιωργάκης, επειδή το λένε οι γονείς μου. Οι άλλοι λίγο. Κι από χαράτσια… Εκατομμύρια άποροι και 500 και 1.000 ευρώ το κάθε χαράτσι. Δεν θα βγάλουμε τη ζωή μας με Γιωργάκη και με Παπαρήγα. Δεν θα τη βγάλουμε με τίποτα σας λέω. Τίποτα κι ο Καραμανλής. Όλοι οι πρόεδροι ΤΙΠΟΤΑ! Δεν πληρώνω χαράτσια». Γρηγόρης, Β΄ Δημοτικού, Δημοτικό Σχολείο Δελασάλ
«Η οικονομική κρίση είναι ένα δυσάρεστο πράγμα που παθαίνουν διάφορες χώρες. Η κρίση είναι όταν σε κάτι έχουμε στερηθεί. Η οικονομική κρίση είναι ότι έχουμε στερηθεί από τα λεφτά και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε οικονομία. Εγώ έμαθα από την τηλεόραση για την οικονομική κρίση κι από τα διάφορα τηλέφωνα που κάνουν οι γονείς μου. Θα προσπαθήσω κι εγώ. Θα κάνω οικονομία όσο μπορώ και πρέπει όλοι να κάνουν οικονομία. Αν η οικονομική κρίση ήταν άνθρωπος, θα ήταν άσχημη και κακιά. Χωρίς καλή καρδιά. Αν ήταν χρώμα, θα ήταν το μαύρο, γιατί το μαύρο είναι το πιο σκοτεινό χρώμα και η οικονομική κρίση δεν είναι χαρούμενη. Αν η οικονομική κρίση ήταν φαγητό, θα ήταν ένα καθόλου ωραίο φαγητό και σε κακή εμφάνιση. Εύχομαι να μην υπήρχε οικονομική κρίση». Άννα, Γ΄ Δημοτικού, Κολλέγιο Αθηνών
«Η οικονομική κρίση έχει φέρει διαταραχές στις οικογένειες. Κάποιες οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους γιατί τους μειώνουν τον μισθό. Τα παιδιά δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα (σχολικά είδη, ρούχα, παπούτσια) ούτε να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Κάνουν βόλτες στην πλατεία ‘ή παίζουν ποδόσφαιρο που δεν χρειάζονται χρήματα. Στο σπίτι υπάρχουν συνεχώς καβγάδες για τα λεφτά και στις δουλειές άνεργοι και απλήρωτοι. Οι μισθοί συνεχώς μειώνονται, η ζωή αλλάζει, οι ξένοι ζητούν τα χρήματά τους πίσω, κι εγώ φοβάμαι…». Χριστίνα, ΣΤ΄ Δημοτικού 25ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
«Η οικονομική κρίση με έχει επηρεάσει. Στην οικογένειά μου η μητέρα μου είναι άνεργη και ο μισθός του πατέρα μου έχει μειωθεί. Για την Ελλάδα ακούω διάφορα, όπως ότι το κράτος δεν έχει λεφτά και απολύει κόσμο. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας βλέπω περισσότερους άστεγους από πέρυσι. Στην οικογένειά μου έχουν γίνει αλλαγές από πέρυσι, τα βγάζουμε πέρα δύσκολα. Πέρυσι κάναμε διακοπές σε πολλά μέρη, αλλά φέτος δεν ξέρω αν θα έχουμε την άνεση. Εάν η Ελλάδα δεν φτιάξει, οι νέοι δεν θα βρουν δουλειά κι έτσι θα πάνε στο εξωτερικό να δουλέψουν. Όλοι οι μεγάλοι αυτό λένε: Να φύγουμε, να πάμε στο εξωτερικό. Εγώ πάντως ελπίζω να καλυτερεύσει για να μείνουμε εδώ, στην Ελλάδα μας». Καρίνα, Β΄ Δημοτικού, Δημοτικό Σχολείο Δελασάλ
«Κρίση είναι ότι χρωστάμε πολλά λεφτά σε χώρες και για να μπορέσουμε να τα ξεπληρώσουμε μας κόβουν τους μισθούς και απολύουν υπαλλήλους για να μαζεύουν λεφτά. Αν όλα αυτά που ζούμε ήταν ένα παραμύθι, η κρίση θα ήταν ένα σύννεφο που κρύβει τον ήλιο και σκοτεινιάζει την πόλη και τους κάνει όλους λυπημένους». Μαριτίνα, Δ΄ Δημοτικού, Αρσάκειο Ψυχικού
«Η κρίση για μένα είναι πανικός. Είναι πολύ κρίσιμη στιγμή όπου πρέπει να βοηθήσω κάποιον κι όταν το έχω κάνει θα είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου». Όλγα, Β΄ Δημοτικού, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης
«Η οικονομική κρίση είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι οικονομικά. Τη φαντάζομαι σαν μια υπερη-ρωίδα που μας νικά όλους. Θα την περιέγραφα άσχημη, κοντή, κακιά και χοντρή γιατί όλη μέρα τρώει τα λεφτά μας. Έχει επηρεάσει τη ζωή μου γιατί οι γονείς μου δεν μου παίρνουν πια και τόσα παιχνίδια». Ζήσης, Γ΄ Δημοτικού, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου