ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

sq1250_s2_pub_145_f145_4K_FINAL_RGBΑπό τα στούντιο που σας έφεραν τις ταινίες «Σρεκ», «Kung Fu Panda» και «Μαδαγασκάρη», έρχεται η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, «Αρχηγός από Κούνια» (The Boss Baby), μία ξεκαρδιστική οικογενειακή κωμωδία σχετικά με το πώς η άφιξη ενός νέου μωρού φέρνει τα πάνω κάτω σε μια οικογένεια.

sq700_s16_pub_209_f209_4K_FINAL_RGB

ΣΥΝΟΨΗ: Ο 7χρονος Τιμ περνάει ζωή χαρισάμενη, τρισευτυχισμένος με τους γονείς του. Όταν όμως καταφθάνει στο σπίτι τους με ταξί ένα μωρό, φορώντας κοστούμι και κουβαλώντας χαρτοφύλακα, όλος ο κόσμος του Τιμ ανατρέπεται. Σύντομα, ο αδελφικός ανταγωνισμός παραμερίζεται αναγκαστικά όταν ο τελευταίος ανακαλύπτει ότι ο μικρός αδελφός του είναι στη πραγματικότητα ένας κατάσκοπος σε μια μυστική κρυφή αποστολή και ότι μόνο αυτός μπορεί να τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα. Μία εξωφρενική περιπέτεια ξεκινά και κορυφώνεται με μια επική μάχη ανάμεσα σε κουτάβια και μωρά. Εμπνευσμένο από το εικονογραφημένο best seller της Μάρλα Φρέιζι, αυτή η ξεκαρδιστική κωμωδία είναι για όλους και για όλες τις ηλικίες.

6 Απριλίου στους κινηματογράφους από την ODEON (& σε 3D)

Σκηνοθεσία

Σκηνοθεσία μεταγλωτ. ταινίας

Τομ ΜακΓκράθ

Ηλίας Ζερβός

Σενάριο Μάικλ ΜακΚούλερς
Παραγωγή Ράμσει Ναίτο
Ηθοποιοί (φωνές) Πάνος Μουζουράκης (Αρχιμπόμπιρας)

Νίκος Νίκας (Φράνσις Ε. Φράνσις)

Χρήστος Θάνος (Μπαμπάς)

Άννα Κουτσαφτίκη (Μαμά)

Νέστωρ Κοψιδάς (Ενήλικος Τιμ/ Αφηγητής)

Χρήστος Ράπτης (Τιμ)

Κώστας Δαρλάσης (Μαγούλης)

Βασίλης Μήλιος (Γιουτζίν)

Δανάη Ζαμπούκου (Στέισι)

Παύλος Αβραμέας (Τρίδυμα)

Γιάννης Τσούτσιας (Τζίμπο)

Μαρία Ζερβού (Μεγάλη Αρχιμπόμπιρας)

Μοντάζ Τζέιμς Ράιαν
Σχεδιασμός παραγωγής Ντέιβιντ Τζέιμς
Μουσική Χανς Ζίμερ
Διάρκεια 98’
Είδος Κινούμενα Σχέδια
Διανομή Odeon

Αρχηγός από Κούνια
Μια υπόθεση… άκρως προσωπική

Για τον σκηνοθέτη Τομ ΜακΓκραθ, ο οποίος έγινε πολύ γνωστός μέσα από την υπερεπιτυχημένη τριλογία της Μαδαγασκάρης, η ταινία «Αρχηγός Από Κούνια» είναι μία άκρως προσωπική υπόθεση. Θυμάται ακόμη ξεκάθαρα πως όταν διάβασε το βιβλίο ένιωσε μέσα του κάτι πολύ δυνατό: «Το βιβλίο της Μάρλα με εντυπωσίασε βαθιά. Ήταν αυτό το μικρό, γοητευτικό βιβλίο των μόλις 30 σελίδων. Τότε δεν είχα ακόμη την παραμικρή ιδέα του πόσο δημοφιλές ήταν, αλλά μου θύμισε την παιδική μου ηλικία και τη δυναμική της δικής μου οικογένειας, και αμέσως η φαντασία μου άρχισε να καλπάζει. Ήθελα διακαώς να το μεταφέρω στην μεγάλη οθόνη».

Στη δική του οικογένεια, ο Μακ Γκραθ ήταν ο «Αρχηγός Από Κούνια» και είχε ξεκάθαρη γνώση της αναστάτωσης που προκάλεσε η άφιξή του. Ο ίδιος οραματιζόταν την ταινία σαν ένα γράμμα αγάπης προς τον μεγάλο του αδελφό. «Ο σεναριογράφος, Μάικλ ΜακΚάλερς κι εγώ εντυπωσιαστήκαμε αμέσως από την κεντρική μεταφορά του βιβλίου – η οποία επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει σε ένα σπίτι όταν έρχεται ένα καινούριο μωρό», λέει ο Τομ. «Ο αδελφός μου κι εγώ ήμασταν πολύ αγαπημένοι μεγαλώνοντας, αλλά είχαμε και τους αδελφικούς καβγάδες μας φυσικά. Όμως, καθώς μεγαλώνεις, γίνεστε και οι καλύτεροι φίλοι. Για μένα η ταινία είναι ένα δώρο αγάπης προς τον αδελφό μου. Έχει αναφορές σε πολλά πράγματα που περάσαμε μαζί. Είναι επίτηδες τοποθετημένη σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, ενώ παράλληλα είναι ένας συνδυασμός των δεκαετιών ’60, ’70, και ’80. Νομίζω ότι οι γονείς θα νιώσουν μια νοσταλγία όταν δουν την ταινία γιατί θα παρατηρήσουν λεπτομέρειες που θα τους θυμίσουν τη δική τους παιδική ηλικία».

Η συγκινητική πλευρά της ταινίας και η ακαταμάχητη γοητεία των βασικών πρωταγωνιστών έκαναν αμέσως εντύπωση και στον παραγωγό, Ράμσει Ναΐτο. «Η ιστορία έδειχνε τη ζωή μου. Ο μεγάλος μου γιος ήταν ήδη εφτά χρονών όταν γεννήθηκε ο μικρός αδελφός του, και τον ζήλευε πάρα πολύ, όπως ακριβώς ο Τιμ ζηλεύει το νέο μωρό της οικογένειας. Αμέσως ένιωσα κοντά με την ιστορία του μεγάλου αδελφού. Μου αρέσει, επίσης, που, μέσω της ταινίας, δίνουμε έμφαση στην φαντασία των παιδιών». 

sq350_s3_pub_125_f125_4K_FINAL_RGB

Μία ταινία-φόρος τιμής στα κλασικά κινούμενα σχέδια

Ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνουν τη συγκεκριμένη ταινία κινουμένων σχεδίων να ξεχωρίζει από αντίστοιχες του είδους είναι το μοναδικό οπτικό στιλ της. Όπως συνέβη και με τις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, οι συντελεστές της ταινίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία αναφορά στα πρώτα καρτούν του Τσακ Τζόουνς και του Μπομπ Κλάμπετ.

«Μεγάλωσα με τα παλαιάς σχολής κινούμενα σχέδια και αυτό που ήθελα με αυτήν την ταινία είναι να επαναφέρω τη γοητεία του 2d animation», σχολιάζει ο σκηνοθέτης. «Στην πραγματικότητα ήθελα να συνδυάσω την ελαστικότητα της νέας τεχνολογίας με την εκφραστικότητα της παλαιάς κοπής των κινουμένων σχεδίων και νομίζω ότι το πετύχαμε».

Ο Ντέιβιντ Τζέιμς, που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό της παραγωγής, προθέτει επί του θέματος: «Όλοι όσοι δουλέψαμε γι’ αυτήν την ταινία είμαστε οπαδοί του Τσακ Τζόουνς και του Μορίς Νομπλ. Δουλέψαμε πολύ ώστε να δημιουργήσουμε μία πιο χειροποίητη αισθητική animation, με σύγχρονη όμως λογική και τεχνολογία» 

sq500_s40_pub_189_f189_2K_FINAL_RGB

Αρχηγός Από Κούνια: μια ιστορία οικογενειακής τρέλας

Ο Αρχιμπόμπιρας είναι ένα μωρό λιγάκι… διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Εκτός από το ότι φοράει κοστούμι, μιλάει αλανιάρικα και κρατάει χαρτοφύλακα, εργάζεται σε μία εταιρία ονόματι ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ Α.Ε ως βιομηχανικός κατάσκοπος, προσπαθώντας να μάθει τι θέλουν τα μωρά και οι γονείς τους. Κάπως έτσι, πηγαίνει σε αυτό το σπίτι για να πάρει πληροφορίες σχετικές με την αποστολή του. Όμως ο Αρχιμπόμπιρας, εκτός από μωρό, είναι κι ένας εργασιομανής οραματιστής, που τελικά έχει να διδάξει ένα-δυο πραγματάκια στους γύρω του. Η’ μήπως έχει να διδαχθεί και ο ίδιος ένα-δυο πραγματάκια;

Ο Αρχηγός Από Κούνια είναι η χειρότερη εκδοχή ενός μωρού. Είναι ένα πανέξυπνο μωρό, ένα πονηρό μωρό, ένα Μακιαβελικό μωρό. Επειδή όμως και ο Τιμ είναι ένα τετραπέρατο 7χρονο, ο συνδυασμός τους είναι πραγματικά απολαυστικός. «Όταν ο Τιμ ήταν ακόμη μοναχοπαίδι είχε πάνω του όλη την προσοχή των γονιών του. Όταν όμως ήρθε το νέο μωρό, όλα άλλαξαν και, όπως είναι φυσιολογικό, ο Τιμ αρχικά ζήλευε. Στη συνέχεια όμως, όταν οι δυο τους έπρεπε να συμμαχήσουν εναντίον της ΚΟΥΤΑΒΙΑ Ε.Π.Ε, έμαθαν να σέβονται και να αγαπούν ο ένας τον άλλο.

Η ταινία είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθεί από μεγάλους και μικρούς γιατί καταφέρνει να μεταφέρει ρεαλιστικά την δυναμική που έχει κάθε μέλος μιας οικογένειας ξεχωριστά. Προφανώς, πολλές καταστάσεις μεγαλοποιούνται προκειμένου να επέλθει το κωμικό στοιχείο, αλλά η ουσία βρίσκεται στις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, στους γονείς μεταξύ τους, και, φυσικά, ανάμεσα στα αδέλφια. Τα παιδιά θα αγαπήσουν την ταινία γιατί θα ταυτιστούν με το αδελφικό rollercoaster συναισθημάτων, ενώ οι μεγάλοι θα απολαύσουν κάποια πιο… ψαγμένα αστεία, που τα παιδιά πιθανόν δεν θα αντιληφτούν. Στην καρδιά της ταινίας είναι μια ιστορία για μια οικογένεια, τους γονείς που αγαπάνε τα παιδιά τους και τον κόσμο που όλοι μαζί δημιουργούν.

sq1300_s28_pub_175_f175_4K_FINAL_RGB

The Boss Baby αλά Ελληνικά

Τη σκηνοθεσία στη μεταγλωττισμένη εκδοχή της ταινίας ανέλαβε ο κ. Ηλίας Ζερβός, ο οποίος έχει να δηλώσει μόνο τα καλύτερα για τη συνεργασία του με τον Πάνο Μουζουράκη, που δανείζει τη φωνή του στον Boss Baby (τον Αρχιμπόμπιρα, δηλαδή). «Η συνεργασία μου με τον Πάνο ήταν όπως θα έπρεπε να είναι όλες οι συνεργασίες. Με επαγγελματισμό, απόλυτο δόσιμο, χιούμορ και το πιο σημαντικό, προσπαθώντας πάντοτε για το καλύτερο. Με  δυο λόγια εξαιρετική και ευχάριστη!», σχολιάζει ο σκηνοθέτης. Σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε κατά την μεταγλώττιση της ταινίας, ο κ. Ζερβός δηλώνει: «Για εμένα, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η ερμηνεία που έπρεπε να αποσπάσω από τον έφηβο Χρήστο Ράπτη για τον απαιτητικό, συμπρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, τον Τιμ, τον αδερφό του Boss Baby, ο οποίος με συγκίνησε με την εξαιρετική ερμηνεία του».

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στον σκηνοθέτη ήταν η εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα του σεναρίου σχετικά με τον βασικό χαρακτήρα της ταινίας, ο οποίος είναι ενήλικας, στέλεχος εταιρίας, με σώμα μωρού. Άλλωστε, αυτός είναι και ο αγαπημένος του χαρακτήρας στην ταινία. «Ο Boss Baby είναι ο χαρακτήρας που μου αρέσει περισσότερο γιατί είναι ένας πολύ καλογραμμένος ρόλος με ιδιαίτερο χιούμορ».

Leave a Reply