Ετοιμάζεστε να γεννήσετε και το ταξίδι σας στη μητρότητα σύντομα ξεκινάει. Διαβάστε τι να περιμένετε ως λεχώνα για να μη σας… αιφνιδιάσει η λοχεία!
Λοχεία είναι η περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά, εντός ενός διαστήματος 40 ημερών, στην κατάσταση που υπήρχε πριν από τον τοκετό. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο σωματικές όσο ορμονικές και ψυχολογικές.
Πόσο θα μείνω στο μαιευτήριο;
• Αν γεννήσετε φυσιολογικά και εκτός απροόπτου, θα μείνετε 3-4 ημέρες στο μαιευτήριο.
• Αν γεννήσετε με καισαρική τομή, η παραμονή στο μαιευτήριο είναι 4-5 ημέρες.
Πόσο διαρκούν τα λόχεια μετά τον τοκετό;
Τα λόχεια είναι αιματηρά υγρά, που αποβάλλονται από τη μήτρα και προέρχονται από τον τραυματισμό, που προκαλείται από το διαχωρισμό του πλακούντα από το ενδομήτριο. Αποτελούνται από αίμα, υπολείμματα φθαρτού, βλέννα και άλλα κύτταρα της μήτρας, επιθήλια του τραχήλου και του κόλπου. Αρχικά είναι αιμορραγικά αλλά στη συνέχεια μετατρέπονται σε ορώδη και βλεννώδη, ώσπου εξαφανίζονται στο τέλος της λοχείας, περίπου στις 40 ημέρες. Αμέσως μετά τον τοκετό παρουσιάζεται αρκετό αίμα, το οποίο σταδιακά μειώνεται (την 2η με 3η ημέρα). Συνεχίζεται για μερικές ημέρες, κόκκινο αρχικά, ροζ στη συνέχεια και σκούρο στο τέλος. Διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες, ενώ πολύ συχνά σταματά νωρίτερα, σπανίως δε, αργότερα. Κάποιες φορές, ενώ πιστεύουμε πως έχει σταματήσει τελείως και βγάζουμε την σερβιέτα, επανεμφανίζεται μία μικρή ροή για μία –δύο ημέρες. Αν το αίμα συνεχίζεται σε μεγάλες ποσότητες πρέπει να το αναφέρουμε στον μαιευτήρα μας.
Στο μαιευτήριο θα σας προμηθεύσουν ειδικές σερβιέτες κατάλληλες για μεγάλες ποσότητες αίματος. Καλό είναι να έχετε και δικές σας σερβιέτες που είναι πιο βολικές όταν μειώνεται το αίμα (την 3η με 4η ημέρα). Αποφύγετε τα ταμπόν γιατί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Ο κόλπος και το περίνεο πρέπει να συνέλθουν μετά τον τοκετό, όσο διαρκεί η λοχεία. Ταμπόν μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε μετά την πρώτη περίοδο και σίγουρα μετά τις 6 εβδομάδες.
Πότε θα έχω πάλι περίοδο;
Το νωρίτερο μετά τις έξι εβδομάδες, όταν ολοκληρωθεί η λοχεία. Το ακριβές διάστημα ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να παραταθεί εφόσον θηλάζετε. Η περίοδος σας, λοιπόν, είναι πιθανόν να εμφανιστεί πάλι τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, στις 40 ημέρες, αλλά εάν θηλάζετε είναι πιθανόν να μην έχετε περίοδο για όσο διάστημα διαρκεί ο θηλασμός, ακόμα και για παραπάνω από ένα χρόνο. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και είναι φυσιολογικό να επανεμφανίζεται η περίοδος σε διαφορετικό χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό. Σημειώστε ότι το να μην έχετε περίοδο ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε. Γι’ αυτό προσοχή αν δεν επιθυμείτε επόμενη εγκυμοσύνη.
Πότε μπορώ να κάνω πάλι σεξ;
Μπορείτε να έχετε και πάλι σεξουαλικές σχέσεις εφόσον νιώθετε έτοιμες. Ίσως αρχικά να νιώθετε κάποια ενόχληση. Αν είναι έντονη και αισθανόσαστε πόνο, ενημερώνετε τον γιατρό σας. Ενδεχομένως να σας χορηγήσει κάποια λιπαντική ουσία. Δεν ξεχνάμε ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης και χρησιμοποιούμε αντισυλληπτικές μεθόδους.
Ανάρρωση μετά από καισαρική τομή
Αν και η σύγχρονη αντιμετώπιση του χειρουργείου της καισαρικής τομής έχει προοδεύσει και δεν συγκρίνεται με τις μεθόδους του παρελθόντος, αν και με την χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας η γυναίκα αποφεύγει πολλούς πόνους και συνέρχεται γρηγορότερα, η καισαρική τομή δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο. Οι πόνοι των πρώτων ημερών αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με παυσίπονα. Όσο περνούν οι ημέρες ο οργανισμός αναλαμβάνει πλήρως.
Είναι καλό να σηκωθείτε το συντομότερο μετά το χειρουργείο. Η πρώτη φορά είναι ίσως λίγο δύσκολη, μα κάθε φορά θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Σηκώνεστε πολλές φορές την ημέρα, περπατάτε στους διαδρόμους του μαιευτηρίου και ξεκουράζεστε αρκετά. Σε 7-10 ημέρες θα είστε αρκετά καλά, ενώ μετά τις 20 μέρες μάλλον θα έχετε ξεχάσει ότι υποβληθήκατε σε καισαρική. Δεν σηκώνετε βάρη, εκτός από το μωρό σας και φροντίζετε να ξεκουράζεστε αρκετά.
Πόνος στα γεννητικά όργανα
• Το περίνεο (το σημείο γύρω από τον κόλπο) πολλές φορές εμφανίζει χρώμα μελανό και πρήζεται μετά τον τοκετό.
• Αν έχουν γίνει ράμματα, αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό στις επόμενες 10 περίπου ημέρες. Ενδεχομένως να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα από φόβο για τα ράμματα. Προμηθευτείτε ειδικά υπόθετα γλυκερίνης που θα σας βοηθήσουν.
• Αν ο πόνος στην περιοχή είναι έντονος, μπορείτε να λαμβάνετε παυσίπονα, πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού ή της μαίας σας, ειδικά εφόσον θηλάζετε.
• Πλένετε την περιοχή με άφθονο χλιαρό νερό μετά την ούρηση και με ειδικό αντισηπτικό οπωσδήποτε μετά την τουαλέτα.
• Για ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο, θαυματουργές είναι οι πλύσεις με αλατόνερο. Το αλάτι είναι άριστο αντισηπτικό και βοηθά τους ιστούς να δυναμώνουν και να είναι υγιείς.
• Βάζετε στην περιοχή επίθεμα πάγου εφόσον σας ταλαιπωρούν αιμορροΐδες, αφού πρώτα πλυθείτε καλά με κρύο νερό και μετά βάζετε και λίγο ελαιόλαδο. Κυκλοφορούν βεβαίως και πολύ καλές φαρμακευτικές αλοιφές που ανακουφίζουν άμεσα από τον πόνο των αιμορροΐδων.
Πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα
Αυτοί οφείλονται στο ότι η μήτρα επανέρχεται στο κανονικό της σχήμα και μέγεθος. Η μήτρα χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες για να επιστρέψει στην αρχική της θέση. Οι πόνοι από τις συσπάσεις είναι έντονοι τις πρώτες ημέρες, όμως σύντομα υποχωρούν. Οι υστερόπονοι, όπως λέγονται, είναι ήπιοι στο πρώτο παιδί και εντονότεροι από το δεύτερο και μετά. Για την αντιμετώπισή τους προμηθευτείτε παυσίπονα.
Μεταγεννητικό check-up
Γίνεται μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας μετά τον τοκετό. Ο γιατρός θα ελέγξει την πίεση σας, το στήθος, τις θηλές σας. Επίσης θα ελεγχθεί το βάρος σας, αν έχει συσταλεί φυσιολογικά η μήτρα σας και θα ψηλαφηθεί η κοιλιά σας. Τέλος, ο γιατρός θα κάνει ενδοκολπική εξέταση και τεστ ΠΑΠ. Αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, ο γιατρός θα ελέγξει τα ράμματα.
Ψυχολογική κατάσταση
Τις πρώτες ημέρες μαζί με το μωρό, θα αισθανθείτε την πιο μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων. Από τη μια αισθήματα αγάπης, ενθουσιασμού, χαράς και από την άλλη το άγνωστο μέλλον, η ανησυχία, ο φόβος. Οι πρώτες ημέρες είναι πιθανό να σας δυσκολέψουν λίγο, αλλά όλα σιγά σιγά θα πάρουν τον δρόμο τους.
Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;
Μετά τον τοκετό και κατά τη λοχεία, είναι πιθανόν τη μια στιγμή να κλαίτε και την άλλη να γελάτε, χωρίς εμφανή λόγο. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Πρόκειται για τις απλές, χαρακτηριστικές συναισθηματικές μεταπτώσεις που βιώνει η γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει. Στην περίπτωση όμως που τα συναισθηματικά αυτά σκαμπανεβάσματα διαρκούν για μεγάλο διάστημα και τα αρνητικά συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο της μαμάς, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα και να ζητηθεί βοήθεια.
Τι συμπτώματα έχει η επιλόχειος κατάθλιψη;
• Απώλεια ενδιαφέροντος
• Έλλειψη όρεξης για φαγητό, πολλές ώρες αδικαιολόγητου ύπνου.
• Κλάμα χωρίς προφανή λόγο και αφορμή.
• Έλλειψη ενδιαφέροντος να ασχοληθεί με το παιδί.
• Αυτοκαταστροφικές τάσεις.