Τα κουβαδάκια σας, λοιπόν, και γρήγορα στην κοντινότερη παραλία! Ναι, αλλά σε ποια; Αποκλείοντας τα βραχάκια και τις βοτσαλωτές, δοκιμασμένα προτείνουμε ορισμένες αμμουδιές ανά την Ελλάδα που προσφέρονται λόγω ποιότητας άμμου για αμμογλυπτική. Σίγουρα δεν είναι οι μόνες:
• Οι Κουκουναριές στη Σκιάθο με άμμο σαν από χρυσόσκονη.
• Ο Σίμος στην Ελαφόνησο Λακωνίας και ιδίως το Σαρακίνικο, η δεύτερη «φέτα» της εξωτικής δίδυμης αμμουδιάς με τη λεπτή, εύπλαστη άμμο σε χρυσόλευκο χρώμα. Τεράστιο μήκος και απάγκιο για μάξιμουμ διάρκεια στα γλυπτά σας.
• Ο Φοίνικας και η Ιταλίδα στο Πάνω Κουφονήσι με την εξαιρετικής ποιότητας, ζαχαρένια άμμο.
• Η Καλόγρια στη Στούπα Μεσσηνίας. Συμπαγής, μασίφ άμμος και μεγάλο βάθος αμμουδιάς για να απλώσετε την αμμογοργόνα σας.
• Η Παχιά Άμμος στα Φαλάσαρνα Χανίων, αμμουδιά ολυμπιακών διαστάσεων για να χτίσετε ολόκληρη καστροπολιτεία από σιμιγδαλένια άμμο.
• Ο Χαλικούνας στη Νότια Κέρκυρα. Χιλιόμετρα χαλκόχρωμης αμμουδιάς για να εξαντλήσετε τη δημιουργική δράση σας με τα καλουπάκια.
• Οι Άμμες στην Κεφαλονιά. Εμπνέεστε από το αεροδρόμιο απέναντι και σμιλεύετε αεροπλάνα στην άμμο, συνδυάζοντας αμμογλυπτική με μοντελισμό.
• Ο Άγιος Παύλος Ρεθύμνου. Κάνετε τσουλήθρα στους αμμόλοφους και κατεβαίνετε για δράση με τα κουβαδάκια στην Χ-large αμμουδιά.
• Ο Παράδεισος Θάσου. Ρηχά νερά, ό,τι πρέπει για παιδιά και ψιλή άμμος, ιδανική για κατασκευές.
• Η Βουρβουρού, με άμμο σαν πούδρα, ζυμάρι στα χέρια σας, στη Σιθωνία.
• Οι αμμουδιές της Λευκάδας, με ασυναγώνιστη ποιότητα άμμου για γλυπτά δίπλα στο κύμα.
• Εντός αττικής ακτογραμμής, το Καβούρι (πλην Σαββ/κων και Αυγούστου λόγω συνωστισμού), ο Άγιος Νικόλαος στην Ανάβυσσο.
Συνεδρίες Sandplay
Ξέρετε ότι το παιχνίδι με άμμο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες με επιτυχία στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων και παιδιών; Δεν μιλάμε εδώ, βεβαίως, για το ελεύθερο παιχνίδι στην παραλία με τα κουβαδάκια, αλλά για την ψυχοθεραπευτική μέθοδο Sandplay, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1928, όταν η Βρετανίδα παιδίατρος και παιδοψυχίατρος Margaret Lowenfeld εισήγαγε τη θεραπευτική χρήση μιας σειράς από μινιατούρες μέσα σε δοχείο με άμμο στην κλινική της για Νευρικά και Δύσκολα Παιδιά. Υποκατηγορία της εικαστικής θεραπείας, το Sandplay γνώρισε μεγάλη εξάπλωση στην Αμερική, με 5.000 πιστοποιημένους θεραπευτές σήμερα σε όλον τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στη χώρα μας κυρίως σε περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν κρίσεις πανικού, μαθησιακές δυσκολίες, διατροφικές διαταραχές.
Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια κ. Μαρία Χρήστου, εξειδικευμένη στη θεραπεία και συμβουλευτική παιδιών, ενηλίκων και οικογενειών, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της εικαστικής θεραπείας και της θεραπείας Sanplay στις συνεδρίες της, «στη μέθοδο Sandplay, ο θεραπευόμενος δημιουργεί αναπαραστάσεις σε δοχείο με άμμο, χρησιμοποιώντας μινιατούρες τις οποίες επιλέγει ο ίδιος από εκτενή συλλογή και τις τοποθετεί ελεύθερα, αλλά και την ίδια την άμμο. Η διαδικασία γίνεται σιωπηλά, παρουσία του θεραπευτή, ο οποίος παρατηρεί χωρίς σχόλια ή καθοδήγηση. Οι μινιατούρες δρουν ως σύμβολα ή αρχέτυπα, από τα οποία ο θεραπευόμενος έχει την ευχέρεια να επιλέξει, και σχηματίζουν ένα είδος “αλφάβητου” μέσω του οποίου εκείνος καλείται να εκφραστεί. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό η διαθέσιμη συλλογή να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώστε να αντιπροσωπεύει έναν “κόσμο” –πραγματικό ή φανταστικό– όσο το δυνατόν ευρύτερο. Είναι, επίσης, κρίσιμο ο θεραπευόμενος να επιλέγει ελεύθερα ώστε αυτό που δημιουργείται στο δοχείο με την άμμο να καθορίζεται όσο γίνεται περισσότερο από τον εσωτερικό του κόσμο».
Ειδικά για τα παιδιά, όπως εξηγεί η κ. Χρήστου, «η μέθοδος Sandplay φαίνεται ελκυστική γιατί αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού που το παιδί βρίσκει φυσικό. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί η δυσκολία που έχει το παιδί στο να κατανοήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματά του ή να εξηγήσει το πώς νιώθει με επαρκή ακρίβεια. Το Παιχνίδι με Άμμο βοηθά τον θεραπευτή να οδηγήσει το παιδί μέσα από τρόπους έκφρασης που είναι φιλικότεροι και ασκούν λιγότερη πίεση σε σχέση με μια συζήτηση που βασίζεται αποκλειστικά σε ερωτήσεις-απαντήσεις».