ΉΛΙΕ, ΗΛΙΕ, ΦΛΟΓΕΡΕ

Τους βασικούς κανόνες προφύλαξης από τον ήλιο οι περισσότεροι γονείς τούς γνωρίζουμε. Πόσοι όμως τους εφαρμόζουμε σωστά; Τα μέτρα προστασίας δεν είναι μόνο για τη θάλασσα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός· και στην προκειμένη περίπτωση η αρχή είναι το… αυτοκίνητο με το οποίο θα μετακινηθούμε μέσα στην πόλη ή στις διακοπές κάτω από τον ολοένα πιο καυτό ήλιο του καλοκαιριού.
Δεδομένου ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό των αυτοκινήτων αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ακόμη και τις ημέρες που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ζεστές, η προστασία εντός της καμπίνας του οχήματος είναι πολύ σημαντική. Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση ενός αυτοκινήτου στον ήλιο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου αρκεί για να ανέβει η θερμοκρασία της καμπίνας σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν θερμοπληξία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε τα βρέφη και τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο ούτε λεπτό!
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να έχετε επίσης για την προστασία από τον ήλιο στη διάρκεια των κοντινών ή μακρινών μετακινήσεων. Μπορεί να έχετε την εντύπωση πως τα τζάμια του αυτοκινήτου αναχαιτίζουν την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς την αντανακλούν, αλλά στην πραγματικότητα οι ειδικές αντηλιακές μεμβράνες είναι αυτές που αντανακλούν ή απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται το όχημα, και συνεπώς κρατούν χαμηλή τη θερμοκρασία της καμπίνας. Μάλιστα, οι παιδίατροι τονίζουν ότι είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακού στα ευαίσθητα παιδικά δέρματα και κατά τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.
O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία! Παρότι συνυφασμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές, το αντηλιακό, ως αξεσουάρ, πλέον καθίσταται αναγκαίο παντού και πάντοτε κατά την έκθεσή μας, μικρών και μεγάλων, στον ήλιο. Το παιδί χρειάζεται αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνει από το σπίτι για την πρωινή βόλτα, τις κούνιες, το παιχνίδι στην αυλή. Το αντηλιακό χρειάζεται περίπου 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις καυτές ακτίνες του ήλιου. Άρα, η ενδεδειγμένη κίνηση κάθε σωστού γονιού είναι να απλώσει στο παιδικό κορμάκι πλούσια ποσότητα αντηλιακού γαλακτώματος πριν από την έξοδο από το σπίτι. Μία επάλειψη βεβαίως δεν είναι αρκετή. Τα παιδιά που μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν με την άμμο και ιδρώνουν, χρειάζονται κάθε μία ώρα ανανέωση του αντηλιακού. Επίσης, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, ιδίως τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο, καλό είναι τα παιδιά να φορούν, εκτός από το καπέλο, κάποιο ρούχο όταν παίζουν στην άμμο. H προστασία που εξασφαλίζει στο παιδί ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντική. Η πιο συχνή παγίδα στην οποία πέφτουν οι γονείς είναι αρχικά να… κυνηγούν το παιδί για αντηλιακό και καπέλο και μετά από λίγες ημέρες να… χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας. Πρόκειται για τακτική που μας φέρνει κοντά στο έγκαυμα. Ναι μεν όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο τόσο αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού απέναντί του, αλλά η αντηλιακή προστασία παραμένει αναγκαία.
Έχει συννεφιά, μπορούμε να ξεχάσουμε το αντηλιακό! H σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται. Για παράδειγμα, στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17-25%, οπότε το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμη και κάτω από την ομπρέλα. Φανταστείτε τι γίνεται την ώρα που κολυμπάμε χωρίς προστασία! Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ήλιος προκαλεί και αλλεργία, τη λεγόμενη φωτοευαισθησία, που εκδηλώνεται με κοκκινίλες και ερεθισμούς στο δέρμα. Οπότε αν παρουσιαστεί στο παιδί εξάνθημα ή κοκκινίλα που δεν φαίνεται να προέρχεται από έγκαυμα, απευθυνθείτε σε γιατρό ή σε φαρμακοποιό. Συνήθως, συστήνεται μια αλοιφή, ανάλογα με το εξάνθημα, και… αποχή από την έκθεση στον ήλιο για λίγες μέρες.
Κάθε ηλικία θέλει το αντηλιακό της. Aνάλογα με την ηλικία και τη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας του παιδιού, πρέπει να χρησιμοποιούμε την αντίστοιχη αντηλιακή προστασία. Στα μικρότερα παιδιά καλό είναι να επιλέγουμε αντηλιακό με ολική προστασία (στη συσκευασία θα αναγράφεται «total block» ή «écran total»), ενώ για τα πιο μεγάλα ένα αδιάβροχο παιδικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30) είναι το πιο κατάλληλο.

Όσον αφορά τα βρέφη που είναι μικρότερα των έξι μηνών, καλό είναι να μην εκτεθούν στον ήλιο καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους. 

Leave a Reply