ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ: ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ, ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Όταν το μωράκι έρχεται λίγο πιο βιαστικά στον κόσμο των μεγάλων. Τι πραγματικά σημαίνει προωρότητα και ποια τα σημερινά δεδομένα;

Πότε ένα μωρό θεωρείται πρόωρο;

Πρόωρο χαρακτηρίζουμε το νεογνό που γεννιέται μικρότερο από 37 εβδομάδων. Σε παγκόσμια κλίμακα, πρόκειται για 1 στις 10 γεννήσεις.

Βάσει των τελευταίων καταγραφών, η γέννηση και η επιβίωση των πρόωρων νεογνών αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν τα όψιμα πρόωρα, δηλαδή τα νεογνά που γεννιούνται μεταξύ 34 – 36 εβδομάδων.

Τα μικρά πρόωρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν βάρος γέννησης κάτω από 1.500 γραμμάρια και αντιπροσωπεύουν το 1-1,5%. Νεογνά βάρους κάτω των 1.000 γραμμαρίων αντιστοιχούν σε 0,7% των γεννήσεων.

Στην Κλινική ΡΕΑ, το 13,4% όλων των γεννήσεων αναφέρεται σε πρόωρα νεογνά, εκ των οποίων κάτω από 32 εβδομάδων ήταν μόλις το 2,6%. Αναφερόμαστε σε μωρά που γεννήθηκαν και επιβίωσαν κι αυτό είναι το στοίχημα της σημερινής επιστήμης. Με τη συνεχώς αναπτυσσόμενη γνώση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, στη ΡΕΑ το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων νεογνών είναι 99,88%, με πολύ θετικές προγνώσεις για τη μετέπειτα υγεία τους.

Πόσο μηνών ήταν το μικρότερο μωράκι που έχει νοσηλευτεί στη ΡΕΑ;

Στην Κλινική ΡΕΑ το 2014 είχαμε ένα συγκλονιστικό περιστατικό, εξαιρετικά σπάνιο για τη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επρόκειτο για δίδυμα, που εκτός από πολύ πρόωρα, γεννήθηκαν με 8 ημέρες διαφορά. Το κοριτσάκι γεννήθηκε μόλις 22 εβδομάδων και 6 ημερών, βάρους 499 γραμμαρίων και μέχρι σήμερα είναι το μικρότερο μωρό που έχει νοσηλευτεί και έχει επιβιώσει, στην Κλινική ΡΕΑ και ίσως στη χώρα μας.

Το αγοράκι γεννήθηκε 8 ημέρες μετά, 24 εβδομάδων. Και τα δύο νεογνά επιβίωσαν χωρίς να παρουσιάσουν καμία σοβαρή επιπλοκή της προωρότητας, αλλά νοσηλεύτηκαν για 4 ολόκληρους μήνες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της ΡΕΑ και με υπεράνθρωπη προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας της Κλινικής, κατάφεραν την επιβίωση. Έφυγαν με διορθωμένη ηλικία 40 εβδομάδων κι έφτασαν τα 2.700 γρ. και 3.100 γρ. αντίστοιχα, όπως θα ήταν 2 φυσιολογικά τελειόμηνα μωρά.

rea

Τι αισθάνονται οι γονείς που επισκέπτονται τα μωράκια τους στη ΜΕΝΝ;

Τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς στη ΜΕΝΝ δεν περιγράφονται με λέξεις και εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς, από την αγωνία στη χαρά. Στηρίζουμε τους γονείς, ενημερώνουμε σωστά και στηρίζουμε ψυχολογικά όσους το χρειάζονται. Το επισκεπτήριο είναι φιλικό προς τους γονείς, η είσοδός τους μπορεί να γίνει όλο το 24ωρο και χωρίς περιορισμό στην παραμονή τους. Εάν η κλινική κατάσταση του μωρού το επιτρέπει, οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν και στην φροντίδα του.

Μπορεί ένα πρόωρο μωρό να θηλάσει; Ακολουθεί η ΡΕΑ μια τέτοια πολιτική; 

Στα μωράκια που νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ, ο θηλασμός επιτρέπεται όταν πια σταθεροποιηθούν, μετά τη 34η εβδομάδα δηλαδή και εφόσον η κλινική κατάστασή τους το επιτρέπει. Η σίτισή τους ξεκινά και συνεχίζεται με το γάλα της μητέρας, την οποία παροτρύνουμε σε διαδικασία άμελξης. Από την 1η ημέρα ζωής δίνουμε σταγόνες με πρωτόγαλα, για να το δοκιμάσουν. Ωστόσο, η αντανακλαστική ικανότητα θηλασμού των νεογνών ξεκινά στις 34 εβδομάδες. Επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις και βάσει της κρίσης των έμπειρων Νεογνολόγων μας, δοκιμάσουμε να δώσουμε το γάλα νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να διεγείρουμε συνέχεια το αντανακλαστικό του μωρού που βρίσκεται στη ΜΕΝΝ, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, που για το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή, αυτό να γίνει ενστικτοδώς, όπως είναι από τη φύση του.

Πώς λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της ΡΕΑ; 

Η Μ.Ε.Ν.Ν. της Κλινικής ΡΕΑ διαθέτει ένα πλήρες αναπτυγμένο, υψηλών προδιαγραφών και διεθνούς επιπέδου Νεογνικό Τμήμα, με τρία επίπεδα Νοσηλείας (Ι, ΙΙ & ΙΙΙ), δηλαδή απλή, ενδιάμεση και εντατική νοσηλεία, δύο χώρους απομόνωσης, ο ένας εκ των οποίων με αρνητική πίεση, χώρο παρασκευής ολικής παρεντερικής διατροφής με Laminar airFlow, γαλακτοκομείο για παρασκευή ειδικών γαλάτων, χώρο για μητρικό θηλασμό, καθώς και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη μακροχρόνια παρακολούθηση (follow up) των νοσηλευομένων στο τμήμα νεογνών. Όσον αφορά τη νοσηλεία των μικρών πρόωρων, τηρούνται συνθήκες σύγχρονης φροντίδας, με ελαχιστοποίηση των εξωτερικών θορύβων, χαμηλό φωτισμό και με όσο το δυνατό λιγότερους χειρισμούς, ώστε να αναπαριστώνται κατά κάποιο τρόπο, οι συνθήκες της μήτρας.

Η Μονάδα είναι πλήρως εφοδιασμένη με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, με δυνατότητα παρακολούθησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης ακόμη και των πιο δύσκολων περιστατικών, τελειόμηνων και εξαιρετικά χαμηλού βάρους γέννησης πρόωρων νεογνών. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια ο ανθρώπινος παράγοντας, γι’ αυτό και είναι στελεχωμένη με απόλυτα εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, η Μονάδα της ΡΕΑ συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με δυνατότητα επιστημονικής κάλυψης και αντιμετώπισης, τόσο των έκτακτων περιστατικών όσο και του προγραμματισμένου ελέγχου, με ικανούς έμπειρους και αναγνωρισμένους στο χώρο τους επιστήμονες παρεμφερών ειδικοτήτων.

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα ιατρών ΜΕΝΝ της ΡΕΑ: Χαρίτου Αντωνία (Διευθύντρια ΜΕΝΝ), Αλεξάκη Αυγουστίνα, Δηλανάς Εμμανουήλ, Κανδήλη Γεωργία, Κουμανζέλη Χάιδω, Μάμαλης Ηλίας, Μουτάφη Αθηνά, Μπακολέας Βασίλειος, Τσαντίλα Αικατερίνη

rea-logo-transparent-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

ΡΕΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο Τηλ.: 210 9495000
facebook1-e14280678321361

/reamaternity

Leave a Reply